User generated content is overal.

User generated content, een begrip waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord maar onbewust dagelijks mee te maken hebt.

Wat is UGC?

User generated content, later in dit artikel aangegeven als UGC, is content gemaakt door consumenten. Een mening over een product of dienst horen van een vriend, vriendin of voorbeeld is de laatste tijd er belangrijk voor consumenten. Hun mening wekt jou meer vertrouwen over een product of dienst. Voor bedrijven is dit de beste reclame die ze zich kunnen wensen. En het is geheel gratis!

Delen van ervaringen

Er zijn verschillende eenvoudige manieren waarop je consumenten kan inzetten voor UGC. Je kunt bijvoorbeeld aan je klanten vragen om na het aanschaffen van je product of dienst een beoordeling achter te laten. Ook het delen van ervaringen, en zelfgemaakte foto’s en video’s van je klant zijn simpele manieren om je consument in te zetten als UGC.

Kijk bijvoorbeeld naar het Instagramkanaal van @Pannaknockout. Hier worden alleen maar video’s gedeeld waar Panna Knock Out in getagd wordt. De makers worden voor duizenden volgers in de spotlight gezet en tegelijkertijd creëer je meer engagement voor het merk zelf.

Positief of negatief effect?

Toch zijn de meningen over het UGC verdeeld. Marketeers hebben geen invloed meer op wat er wel en niet online komt. Consumenten kunnen bijvoorbeeld negatief over je product of dienst spreken. Dit kan een groot publiek terecht komen en direct negatieve gevolgen hebben voor je merk. Maar hier haal je als merk misschien niet alleen maar relativiteit uit. Doordat je snel op de hoogste bent van de negatieve reacties geeft het je de kans om te luisteren naar je doelgroep en je product en/of dienst zo aan te passen naar de wensen en behoeften.

Influencers aan de macht

Je kunt UGC zo groot maken als je zelf wilt door bijvoorbeeld het inzetten van influencers. Zoals beschreven in een eerder artikel zijn influencers de perfecte manier om een bepaalde doelgroep te bereiken. Wel valt het de laatste tijd op dat influencers steeds kritischer worden welke samenwerkingen ze aangaan. Als een influenceer een samenwerking met je aangaat kan je voor 99% weten dat jouw product of dienst als positief ervaren wordt en kan je rekenen op wat extra UGC.

Met het inzetten van externe influencers voor de A-TEAM campagne op TikTok maken we ook gebruik van een combinatie van influenceer marketing en UGC.

Content delen is de key

Ten alle tijden is en blijft het belangrijk dat je nieuwe content en informatie over je producten en diensten blijft delen. Hoe actiever je bent, hoe meer mensen je zien als expert binnen deze branche en bij je terugkomen.