WAT IS URBAN?
Links en rechts komt de term urban voorbij geslingerd. Deze term kan je vrij vertalen naar stedelijk. Urban Culture is echter deze definitie ontstegen, het is meer dan dat. Het slaat op een jongeren cultuur, ook wel street culture. Hiermee is er tegenwoordig een nieuwe betekenis aan het woord urban toegeschreven. Deze definiëren we als:
Alles wat jongeren bezig houdt in de grootstedelijke cultuur.
Urban Culture is een verzamelnaam. In het leven geroepen om een duidelijke noemer te hebben voor community’s met vergelijkbare kernwaarden. Wist jij dat wij als mensen op basis van onze kenmerken bij de zoogdieren behoorden? Maar identificeer jij je ook zo? De kans is groot dat jij je meer verbonden voelt tot jouw community, de mens. Urban Culture is dus een paraplu-term voor verschillende, op zichzelf staande, culturen met elk hun eigen community. Zo dient het als noemer voor verschillende unieke, muzikale, fysieke en creatieve uitingsvormen. Maar wat hebben ze gemeen? Wat maakt deze cultuur zo uniek?
“Binnen de sport zien we dat de grenzen tussen sport, bewegen, spel, entertainment, cultuur en vrijetijdsbeleving vervagen”, aldus Johan van Herpen, beleidsmedewerker van gemeente Rotterdam. “Sport en bewegen worden vaker onderdeel van identiteit en lifestyle. Daarbij zie je dat sport meer opschuift richting cultuur. De traditionele sport staat bol van de regels. Deze vervagen bij de urban sports. Juist de creatieve en expressieve uitingsvormen staan voorop”
Het is en blijft een cultuur die eigendom is van jongeren. De culturen en hun community’s ontwikkelen zich continu en bewegen mee met wat op dat moment lauw is. Respect staat hoog in het vaandel binnen deze straat cultuur. Wees daarom scherp op de ongeschreven regels en wetten die er gelden. Gebruik als houvast de 11 geboden van Urban Culture.