BLOG:Wie vanuit zijn passie werkt heeft geen concurrenten meer!
Je bent lekker bezig geweest met een pitch en zit er voor je gevoel lekker in, totdat je de mededeling krijgt dat een concurrent er met de opdracht vandoor is gegaan? Hoe ga jij hier mee om?
Ruim anderhalf jaar geleden schreef ik mijn laatste column over De Hollandse Straatvoetbalschool. Daarin schreef ik dat ik erg benieuwd was in hoeverre straatvoetbal wordt meegenomen in het masterplan van de KNVB ‘’Winnaars van Morgen’’. Ik citeer een stukje uit de aanleiding van het rapport; ’’De voorsprong die we ooit hadden, met onze voetbalinfrastructuur waar talenten die zijn opgegroeid met straat- en pleintjesvoetbal onder leiding van didactisch en pedagogisch vaardige trainers worden gekneed tot toppers, is niet langer vanzelfsprekend’’. Hoopvol ging ik verder met lezen totdat ik op blz. 176 bij de colofon was beland en er verder geen woord over hoe we jongeren weer op de straat- en pleintjes gaan krijgen was geschreven. Mijn teleurstelling was groot, maar als maatschappelijke ondernemer met een grote passie voor Urban Culture ben ik dit soort gaten in visie of beleidsstukken gewend. Positief ingesteld als ik ben geeft mij dit juist kracht om samen met medegepassioneerden ons in te zetten voor de jeugd. Samen met ons team zijn we visionair, en zijn wij continue op zoek naar WOOOW momenten, gaten om te vullen, mensen om mee te praten, innoveren en houden we ons vooral bezig met zaken waar we invloed op uit kunnen oefenen.
Wij lanceerden samen met de KNVB de Straatvoetbalgames. Een intensief project met als resultaat 5000 bezoekers in de Jaarbeurs te Utrecht. In totaal deden 1700 deelnemers mee aan verschillende disciplines zoals; voetbal skills challenges, het NK Panna en het 4 tegen 4 toernooi. Daarnaast werd het open NK Freestyle voetbal gehouden waar ruim 40 freestylers hun opwachting maakte. Voor de Jaarbeurs, FOX Sports en De Eredivisie was dit een mooie testcase voor het komende Voetbalfestival dat op 7 juli 2018 gaat plaatsvinden.
Ik zag mooie Urban sports ontwikkelingen in ons kleine Kikkerlandje. De stad Rotterdam neemt Urban Sports mee in hun Sportnota; Aktiesport verbond zich langdurig met de Urban Culture scene, Breakdancer Menno Van Gorp bekend als B-Boy Menno is wereldkampioen breakdance geworden, de muziek hitlijsten zijn overgenomen door de Urban muzikanten, Touzani scoort met ING Only Football en heeft met Tika Taka een landelijk bereik op de kabel. Ook is de WEURO17 in Rotterdam met het Urban virus besmet en heeft een leuke Guerrilla- en sociale media activatie meer dan 1 miljoen mensen bereikt.
Genoeg geschreven over het Urban virus in Nederland. De inleiding was lang maar de boodschap is dat het bezig zijn met je passie (toverwoord focus) mensen op een positieve manier kan inspireren, raken en verbinden. Het grootste gevaar om je van je passie af te houden is de huidige maatschappij waar velen de beste, mooiste en rijkste willen zijn en je pas meetelt als je veel ‘likes’, ‘views’ en ‘hits’ scoort. En als we het al over tellen hebben, ons economische systeem dat het kapitalisme heet, doet een negatieve duit in het zakje. Mijn boekhouder tikt mij weleens op de vingers dat de euro’s die binnenkomen belangrijk zijn, waarop ik hem dan als antwoord geef dat winst niet ons hoofddoel is. Middels onze passie willen wij bezig blijven inspireren, verbinden, en mensen een WOOOW-gevoel geven. Dit zolang de schoorsteen maar blijft roken!
Om een voorbeeld te geven door een sociaal maatschappelijke bril bekeken; De freestyle voetbal sport, dit is net als andere Urban Sports ontstaan vanuit een bepaalde passie. Voetballen is leuk, maar wat kun je nog meer? Je oefent samen met je vrienden om beter te worden (collega’s). Door de ontwikkelingen van freestyle voetbal als sport beginnen jonge talenten tegenwoordig vanuit het doel om de allerbeste te worden. Het begint een topsport te worden. En in topsport is er meer prestatiegerichtheid, meer ego, en dus meer concurrentie. De lifestyle is niet meer het delen van je passie, maar zorgen dat jij beter dan anderen presteert. Of wanneer je het negatiever insteekt, ervoor zorgt dat anderen minder gaan presteren. Maar je ziet dat het ook anders kan, of beter gezegd anders MOET! Een tof initiatief van NOC – NSF onder leiding van Thomas van Schaik is Team NL waar naast het commerciële en marketingtechnische aspect ook het echte ‘Wij’ gevoel met de topsporters is gecreëerd.
Ik zie onze markt bekende Urban influencers hun pure passie verliezen door het kapitalisme. Partijen met een gezamenlijke passie met als doel om kids te inspireren werken elkaar uit projecten vanuit angst, ego en geld. Deze belangen nemen ten opzichte van de passie en het doel de overhand waardoor partijen niet meer samenwerken zoals dat ooit in de Urban scene een kracht was. Ze komen juist tegenover elkaar te staan.
Ik geloof sterk in het feit dat iedereen een talent heeft meegekregen en dat wanneer iedereen vanuit zijn of haar talent en passie werkt, je met elkaar de wereld beter maakt. Er is een groter doel voor ons weggelegd maar men ziet dat vaak niet door de afleidingen en angsten waarmee de maatschappij ons bestookt. Men heeft in de onderste laag van Maslow naast de fysiologische behoeften ook andere zaken zoals auto, huis, status en geld geplaatst waardoor mensen bezig zijn met overleven en niet meer met leven. Hierdoor renderen en excelleren veel mensen niet als het gaat om de ontwikkeling van hun passie en talent. Dit leidt vaak tot depressies, burn-outs en allerlei andere ongemakken.
Er zijn in de topsport vele voorbeelden te vinden waarin een gezamenlijke passie een groter doel heeft maar zien wij dat ook zo? Hieronder twee voorbeelden uitgelicht:
- Het Spaanse nationale elftal, die door gezamenlijke passie voor voetbal met Catalanen en Basken alles wonnen wat er maar te winnen viel in periode van 2008 t/m 2012. Is het hogere doel dat de Spanjaarden zich gaan verenigen met elkaar? En samen een oplossing zoeken in de conflicten? Hoe kijkt jij hier tegenaan? En valt te voorspellen dat met de politieke onrust op dit moment de Spanjaarden op het WK 2018 al kansloos zijn?
- Dirk Kuijt accepteerde zijn bijrol bij Feyenoord. Uiteindelijk bleek dit juist de ‘hoofdrol’ bij het bereiken van het grotere doel; het kampioenschap voor Feyenoord. Toeval of niet? Vilhena die onterecht geel krijgt, Feyenoord verliest van Excelsior en Kuijt krijgt het afscheid dat hij verdient. Puur vanuit zijn Passie wist hij het team ook op lijn te krijgen wat een sleutel was tot succes! Ik weet het anders wel! Dirk Kuijt snel assistent maken van Van Bronckhorst!
Hoe toepasbaar is dit in het ondernemen? In marketing? Als we concurrenten zien, verliezen we de visie! Handel je vanuit de essentie, vanuit je passie en vanuit je visie? Dan is het onmogelijk om concurrenten te zien. Zou een pitch dan niet anders aanvoelen, of sterker nog; opdrachtgevers zouden juist gebruik moeten maken van de verschillende kwaliteiten binnen de markt en partijen laten samenwerken.
Werken we samen? Samen Werken? Of Samenwerken? Zeg het maar. Vereniging is een kracht, vereniging ontstaat vanuit een gezamenlijke passie, behoefte of doel. Bij vereniging zien we meer dan wat hier boven staat, er ontstaan vriendschappen, andere gedeelde interesses, er ontstaat belangeloze inzet om iets voor elkaar te krijgen. Mooi toch?
Waar sta jij iedere dag voor op? Wat is je passie, leef en beleef jij je deze passie? Wat kom jij de wereld brengen? Zie jij concurrenten of collega’s? Wat laat je achter als Legacy? Geloof me, jij hebt een talent om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Vanuit je passie word je als mens gelukkiger, zul je excelleren en je 100 deugden inzien en gebruiken. Je zal verbonden zijn met jezelf en ook met anderen die je nu als concurrent ziet. Dit heeft bij mij ook jaren geduurd, maar zoals Cruyff het ooit zo mooi zei; “Je gaat het pas zien als je het door hebt!”
Tot slot; wij als sportmarketeers willen mensen inspireren, verhalen vertellen, verbinden en sport onder de aandacht brengen. Hallo collega, vriend, mattie!
Probeer niet beter te presteren dan je concurrenten, maar zorg dat je geen concurrenten meer hebt.
Verbind en verenig, zegt het voort, doe het voor, omarm de gedachte laat het oude los en sta open voor het nieuwe.